Blog

Per què les empreses han d’incloure la doble materialitat en els seus informes?

La materialitat és un concepte clau dins del món de la sostenibilitat i que ens serveix per a entendre quina és la relació d’una empresa amb el seu entorn. Ens permet conèixer com l’entorn impacta en l’empresa i com les activitats d’aquesta afecten l’ecosistema en el qual opera.

Però en els últims anys aquest concepte ha evolucionat i hem passat de la simple materialitat a una doble materialitat.

En 2019, la Comissió Europea, en les seves Guidelines on reporting climate-related information, va introduir per primera vegada el terme ‘doble materialitat’, en afegir la perspectiva de dins de l’empresa cap a fora. És a dir, en com impacta una empresa en el seu entorn. Així doncs per doble materialitat entenem el següent:

  1. Materialitat financera o impactes cap a dintre. Són aquells assumptes materials que desencadenen efectes financers per a la companyia, és a dir, que generen o poden generar riscos o oportunitats que influeixen en els fluxs de caixa futurs i, per tant, en el valor de l’empresa a curt, mitjà o llarg termini. Per exemple, com l’escalfament global o la contaminació poden influir en el funcionament d’una companyia. És la perspectiva de fora (entorn) a dins (l’empresa).
  2. Materialitat mediambiental i social o impactes cap a fora. Són aquells assumptes materials que tenen a veure amb l’impacte de les activitats de l’empresa en el seu entorn, sobretot en el medi ambient i les persones. S’identifiquen els impactes significatius reals o potencials sobre les persones o el medi ambient a curt, mitjà o llarg termini. Els grups d’interès més afectats per aquests assumptes són els ciutadans, els consumidors, els empleats, els socis de la companyia, les comunitats on treballa i, en general, les organitzacions de la societat civil. Però, també, els inversors, cada vegada més preocupats per la sostenibilitat de les seves carteres d’inversió.

 

Llavors… per què les empreses han d’aplicar aquest concepte? 

En primer lloc, perquè així ho diu la Directiva 2022/2464 del Parlament Europeu, publicada el 14 de desembre de 2022, sobre informació corporativa en matèria de sostenibilitat (coneguda per les seves sigles en anglès com la ‘Directiva CSRD’).

Entre les novetats d’aquesta directiva i en relació a la informació que han d’incloure les empreses que estan obligades a presentar els seus informes de sostenibilitat, figura que s’ha d’adoptar un enfocament de doble materialitat. I que aquest haurà d’incloure tant la informació necessària per a entendre com l’empresa afecta a les persones i al medi ambient (materialitat de sostenibilitat), com aquella necessària per a comprendre com les qüestions de sostenibilitat afecten el desenvolupament, rendiment i posició de l’empresa (materialitat financera), tot això des d’un punt de vista prospectiu, és a dir, que contempli objectius, progressos i estratègies aconseguits sobre la matèria com a llarg termini.

És evident que amb aquest enfocament basat en la doble materialitat, les empreses poden proporcionar la informació i el nivell de transparència necessari perquè els seus grups d’interès entenguin el nivell de sostenibilitat de l’organització.

Adoptar el concepte de doble materialitat significa que, les empreses han de considerar els riscos i oportunitats des d’una perspectiva tant financera com no financera. Han d’assumir la responsabilitat de com les seves decisions afecten l’entorn.

A més, la doble materialitat també és aplicable a un tema com la diversitat, l’equitat i la inclusió. En un mercat enfocat en el talent, la capacitat d’una empresa per a atreure una força laboral diversa pot millorar la seva productivitat i influir en el seu valor empresarial.

Amb l’extra de la doble materialitat, l’empresa identifica i avalua tots aquells temes de sostenibilitat que influeixen en el valor de l’empresa, els impactes cap a dintre, i que poden alertar dels riscos i/o oportunitats futures per a l’empresa. Aquesta novetat pot resultar molt avantatjosa per a l’empresa, ja que li permet avançar-se a les conseqüències que fenòmens externs poden provocar en el funcionament de l’organització.

 

A Ingeniería Social tenim àmplia experiència a acompanyar a les organitzacions en les seves estratègies de sostenibilitat i podem ajudar-te a incloure la doble materialitat en el teu informe de sostenibilitat.

Estem encantats d’avançar junts en aquest camí!

Podeu contactar amb nosaltres i estarem encantats de mantenir una reunió i recomanar els següents passos a plantejar.

Contacte:

Share