Blog

Dia del Deute Ecològic 2023

Divendres 12 de maig del 2023. Aquest serà, aquest any, el dia de l’any el Dia del Deute Ecològic a Espanya, ja que des d’aquest dia el nostre país excedirà la demanda de recursos naturals per part de la humanitat davant de la biocapacitat anual de la Terra.

És a dir, des d’aquell dia Espanya excedeix el límit de la capacitat biològica del planeta per regenerar per si mateix els recursos que consumim: els aliments, l’aigua o l’energia, entre d’altres. Des del 12 de maig i fins a finalitzar l’any estem consumint un excés ecològic, ja que es redueixen les reserves de recursos locals i acumulem més diòxid de carboni a l’atmosfera.

La data espanyola se situa davant de la mitjana mundial, que arribarà el 27 de juliol. Espanya se situa al lloc número 25 de països que esgoten abans els recursos naturals.

 

Qui i com ho calcula?

Cada any, el grup Global Footprint Network, amb el suport de moltes altres organitzacions, calcula el Dia del Deute Ecològic o Earth Overshoot Day. Global Footprint Network és una organització internacional d’experts que desenvolupa i promou eines a favor de la sostenibilitat, la petjada ecològica i la biocapacitat de la Terra, amb l’objectiu de portar els límits ecològics al centre de la presa de decisions.

El càlcul es fa sobre una base de 3 milions de dades estadístiques de 200 països a partir d’una fórmula que calcula la Biocapacitat de la Terra entre empremta ecològica de la humanitat multiplicada per 365 (dies de l’any).

Global Footprint Network fa més de 50 anys que calcula el Dia del Deute Ecològic de la Terra, des de l’any 1970. Des de llavors ha avançat cinc mesos. És a dir, va passar de ser al desembre a aquest any ser el 27 de juliol. A dia d’avui, amb els recursos que gastem necessitaríem més d’1,7 Terres.

 

 

Quin és l’objectiu d’aquest dia?

L’objectiu principal d’aquesta campanya és conscienciar sobre els recursos limitats de la Terra.

Ser més conscients que la nostra manera de viure està perjudicant greument la salut del nostre planeta. D’aquesta manera, podem mesurar conseqüències dels nostres hàbits i ens alerta sobre com hem d’actuar.

 

Què podem fer per allargar aquest dia? #movethedate

Les accions no sols s’han de fer a gran escala, sinó que els canvis individuals també són molt importants.

Ser conscients dels impactes que generem com a individus és el primer pas per poder canviar la nostra manera de fer.

En aquest enllaç podràs descobrir quin és el teu impacte sobre la terra i saber quants planetes necessitaríem si totes les persones visquéssim amb els teus mateixos hàbits: feu clic aquí!

Aquí us deixem alguns tips per millorar els hàbits diaris:

  • Utilitzar productes més duradors i fer cas de les 3R: reduir, reutilitzar i reciclar.
  • Fer un consum responsable de l’aigua
  • Consumir local i ecològic; no desaprofitar aliments
  • Evitar els envasos de plàstic i fer servir els reutilitzables
  • Mobilitzar-se sosteniblement: optar sempre que puguis per transport amb baix nivell d’emissions i respectuós amb el medi ambient.

 

A Ingeniería Social tenim àmplia experiència en acompanyar les organitzacions en les seves estratègies de sostenibilitat, polítiques ambientals i innovació.

Estem encantats d’avançar plegats en aquest camí!

Podeu contactar amb nosaltres i estarem encantats de mantenir una reunió i recomanar els passos següents a plantejar.

Contacte:

 

Share