Blog

La Comissió Europea aprova els nous ESRS

La Comissió Europea ha adoptat les Normes Europees per a Elaboració d’Informes de Sostenibilitat (ESRS) que hauran de seguir totes les companyies a l’hora de realitzar els seus informes sobre sostenibilitat.

Després de la seva aprovació el passat 31 de juliol de 2023, aquesta sèrie d’indicadors coneguts com ESRS passen a ser d’ús obligatori per a totes les empreses subjectes a la Directiva d’Informes de Sostenibilitat Corporativa (CSRD), que recordem té com a objectiu garantir que les empreses de tota la UE presentin informació de sostenibilitat comparable i fiable.

Una vegada publicat en el diari oficial de la Unió Europea, les empreses incloses en l’àmbit d’aplicació de la directiva hauran d’utilitzar aquests ESRS per a elaborar els seus informes de sostenibilitat amb independència del sector en el qual operin.

Aquest nou conjunt d’indicadors aprovat per la Comissió Europea inclou un total de 12 estàndards, que cobreixen la gamma completa de temes de sostenibilitat: Ambientals, Socials i de Governança (ASG). Concretament, es tracta de dos estàndards transversals, cinc estàndards mediambientals, quatre estàndards socials i un estàndard de governança.

  • Transversal (ESRS 1): Requeriments generals.
  • Transversal (ESRS 2): Divulgacions generals.
  • Ambient (ESRS E1): Clima.
  • Ambient (ESRS E2): Contaminació.
  • Ambient (ESRS E3): Aigua i recursos marins.
  • Ambient (ESRS E4): Biodiversitat i ecosistemes.
  • Ambient (ESRS E5): Ús de recursos i economia circular.
  • Social (ESRS S1): Mà d’obra pròpia.
  • Social (ESRS S2): Treballadors en la cadena de valor.
  • Social (ESRS S3): Comunitats afectades
  • Social (ESRS S4): Consumidors i usuaris finals.
  • Governança (ESRS G1): Conducta de negocis.

La informació relacionada amb tots aquests indicadors haurà de formar part dels nous informes de sostenibilitat, el document anual en el qual cada empresa de la Unió Europea informa sobre qüestions relacionades amb el medi ambient, el tracte als seus empleats, el respecte als drets humans o la lluita contra la corrupció.

 

Falta el vistiplau del Parlament Europeu i el Consell de la UE

Aquesta nova normativa arribarà en la segona quinzena d’agost al Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea perquè segueixi endavant en el procés d’aprovació. En aquest cas, tots dos òrgans poden aprovar o rebutjar la mesura, però no modificar-la.

Si finalment rep el vistiplau, les empreses ja subjectes a la CSRD (grans empreses que cotitzen en borsa, grans bancs i grans empreses de segurs – totes si tenen més de 500 empleats), així com grans empreses que no cotitzen en borsa de la UE amb més de 500 empleats hauran de començar a aplicar aquests estàndards en l’exercici de 2024 i realitzar el seu primer informe de sostenibilitat en 2025.

En el cas d’altres grans empreses, incloses les que no cotitzen a la UE, la nova legislació s’aplicarà un any més tard. Per a les petites i mitjanes empreses (Pimes) cotitzades, incloses les que no ho fan a la UE, el termini encara s’allarga un any més i no s’aplicarà fins a 2026, amb la primera publicació en 2027. No obstant això, les Pime cotitzades poden optar per no complir els requisits d’informació durant dos anys més.

D’altra banda, recordar que seguim pendents que s’aprovi la llei espanyola per la qual es durà a terme la transposició de la directiva CSRD. A aquest efecte, cal recordar que el passat 3 de maig el Consell de Ministres va acordar sotmetre a audiència pública el text de l’Avantprojecte de Llei pel qual es regula el marc d’informació corporativa sobre qüestions mediambientals, socials i de governança.

Share