Com han de ser el plans de reactivació socioeconòmica post-covid dels Ajuntaments?

El passat 14 de març el Govern Espanyol va decretar l’estat d’alarma a tot el territori nacional per afrontar la situació d’emergència sanitària provocada per la pandèmia causada pel coronavirus COVID-19.

Més de 50 dies després, Espanya i Catalunya continuen en estat d’alarma. Les dures i estrictes mesures de confinament dirigides a reduir la mobilitat de la població per evitar la propagació del virus i contenir el seu impacte a la salut de les persones han tingut unes afectacions econòmiques i socials sense precedents, en l’àmbit internacional i, òbviament, al territori català.

La projecció de l’impacte econòmic

En el moment de la redacció d’aquest article, el Govern Espanyol calcula que el PIB caurà un 9,2% i l’atur arribarà al 19% aquest any, mentre que a Catalunya el PIB caurà entre un 7% i un 10% i es perdran uns 200.000 llocs de treball, segons la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquestes estimacions es realitzen tenint en compte hipòtesis més o menys optimistes, sempre des de la premissa que no hi haurà rebrots de la pandèmia durant el període de desconfinament.

En l’àmbit internacional, molts altres països han adoptat mesures de confinament de la població més o menys estrictes, i aquestes també estan tenint un fort impacte econòmic i social. Segons el F.M.I. el 2020 es produirà la pitjor crisi financera global de la història i el PIB mundial caurà un 3%, val la pena destacar que durant la crisi financera del 2008 el PIB mundial va caure un 1,7% segons dades del mateix F.M.I.

A més, no ens podem oblidar del profund impacte de la COVID-19 sobre el desenvolupament sostenible de la societat i el planeta, més concretament sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible que s’inclouen a l’Agenda 2030. Fa uns dies Nacions Unides va presentar l’informe: “Responsabilitat compartida, solidaritat global: una resposta als impactes socioeconòmics de la COVID-19”, del qual ja us en vam fer un resum en aquest post del blog d’Ingeniería Social: Com afectarà la COVID-19 als ODS?.

En aquest context, resulta indispensable la col·laboració de tots els agents econòmics, cadascú des del seu àmbit d’actuació, per tal de reactivar l’economia i fer-ho des d’una perspectiva de sostenibilitat integral.

El Pla de reactivació econòmica de la Generalitat de Catalunya

La reactivació de l’economia ja ha començat a Catalunya, el 4 de maig entràvem a la fase 0 del desconfinament i es posaven en marxa algunes mesures dirigides a alleugerir el confinament de les persones. I en el mateix sentit, també s’estan activant mesures més específiques, com ara mesures de finançament amb el mateix objectiu, la reactivació socioeconòmica i el foment de l’ocupació.

Concretament, la Generalitat de Catalunya al Decret Llei 16/2020, de 5 de maig, ha impulsat “una mesura d’ajuts directes per al finançament de plans de reactivació socioeconòmica COVID-19 en l’àmbit d’ocupació”, dirigits a Ajuntaments i Consells Comarcals.

Com han de ser aquests nous plans de reactivació econòmica?

Des d’Ingeniería Social creiem que aquests Plans de reactivació socioeconòmica s’han d’elaborar tenint en compte els valors de col·laboració, solidaritat i responsabilitat social que tant han aflorat durant aquesta crisi sanitària, econòmica i social.

La millor guia per definir els nous plans són els Objectius de Desenvolupament Sostenible que contempla l’Agenda 2030 de Nacions Unides, i, amb una visió més local, adaptar aquests ODS a la realitat del territori català, tal com va fer el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya al seu informe “L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món”.

Només així, els Ajuntaments i Consell Comarcals es podran assegurar que els Plans de reactivació socioeconòmica per fer front a la crisi econòmica i social causada per la COVID-19 incorporen els criteris de sostenibilitat ambiental i inclusió necessaris per construir la “nova realitat”, una “nova realitat” que ha de ser més justa, igualitària i sostenible.

Informa’t sobre com integrar l’Agenda 2030 en el vostre Pla de reactivació econòmica

Si esteu planificant o desenvolupant el Pla de reactivació econòmica del vostre Ajuntament i voleu integrar l’Agenda 2030 en les noves polítiques per a fer front a la crisi Post-covid, podeu participar en el webinar que hem organitzat el proper 21 de maig a les 10h on posarem en comú quins són els nous reptes i com fer-hi front per assegurar el desenvolupament sostenible de les nostres economies a llarg termini. Podeu inscriure-us aquí.

Share