newsletter RSCI - Ingeniería Social

Novetats en RSC (Juliol 2019)

1. NOU INFORME DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE SITÚA A ESPANYA A LA POSICIÓ 21, ENTRE 162 PAÏSOS, EN TERMES DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

L’Informe de Desenvolupament Sostenible 2019 realitzat per la Xarxa de Solucions per al Desenvolupament Sostenible (SDSN per les seves sigles en Àngles), presenta l’índex SDG i els quadres de comandament de tots els estats membres de l’ONU.

L’informe es basa en dades procedents d’organitzacions internacionals com el Fons Monetari Internacional, l’OCDE o el Banc Mundial, així com dades generats per centres d’investigació i la societat civil.

Espanya es troba situada a la posició 21, entre els 162 països analitzats, i treu els seus millors resultats als ODS 6 (Aigua neta i sanejament) i ODS 7 (energia assequible i no contaminant). Mentre que els ODS 3 (salut i benestar) i ODS 4 (educació de qualitat) també són força positius, tot i que, necessiten augmentar esforços per reduir les altes taxes de tabaquisme i garantir la igualtat d’oportunitats per a tota la població.

Els alts nivells d’emissions de CO2, la contaminació i l’amenaça a la biodiversitat i l’ús sostenible de la terra, requereixen d’uns esforços importants perquè Espanya acabi assolint els ODS 13 (Acció pel clima), ODS 15 (vida terrestre) i ODS 2( Fam zero), que són els que tenen un marge de millora més important.

 

2. L’OIT APROVA UN NOU CONVENI I UNA NOVA RECOMANACIÓ PER LLUITAR CONTRA LES SITUACIONS DE VIOLÈNCIA I ASSETJAMENT AL TREBALL

En el Marc de la seva 108a Conferència Internacional del Treball, l’OIT ha adoptat un nou Conveni i una nova Recomanació per lluitar contra les situacions de violència i assetjament al lloc de treball.

El Conveni sobre violència i assetjament (2019), reconeix que la violència i l’assetjament en el món laboral “poden constituir un incompliment o una inobservança dels Drets Humans… i posa en risc la igualtat d’oportunitats, i que són inacceptables per aconseguir un treball decent, i incompatibles amb aquest”.

La nova norma internacional del treball té com ha finalitat protegir a les persones treballadores, independentment de la seva situació contractual, incloses aquelles que realitzin activitats de capacitació i formació professional, les persones treballadores a les quals el contracte s’hagi rescindit, les persones que realitzin tasques de voluntariat i a les que cerquin feina. A més, també reconeix que “persones que exerceixen l’autoritat, les funcions o les responsabilitats d’una persona ocupadora” també poden ser objecte de casos de violència i assetjament.

El Conveni entrarà en vigor 12 mesos després que dos Estats membres l’hagin ratificat. Mentre que, la Recomanació, proporciona directrius sobre com aplicar el Conveni.

 

3. BENEFICIS PER LES ORGANITZACIONS DEL COMPLIMENT DE LES OBLIGACIONS EN MATÈRIA D’IGUALTAT QUE INCORPORA EL R.D. 6/2019

El Reial Decret 6/2019 aprovat el passat mes de març es va redactar per ajudar a assolir la igualtat real i efectiva entre homes i dones.

Aquest introdueix modificacions que afecten bàsicament a 4 camps diferents:

 • Elaboració i aplicació dels plans d’igualtat.
 • Registre dels salaris desagregats per sexe.
 • Fer efectiu el dret a la conciliació de la vida laboral, personal i familiar.
 • Fomentar la corresponsabilitat familiar.

El compliment per part de les organitzacions de les obligacions que estableix el Reial Decret 6/2019 aporten una sèrie de beneficis:

 • Ser més justes, ètiques i socialment responsables.
 • Millora la qualitat de les condicions laborals.
 • Millora la capacitat de captació, promoció i retenció de talent.
 • Augmentar el sentiment de pertinença a l’organització.
 • Augmenta la competitivitat en els concursos públics.
 • Ajuda a consolidar els valors i la cultura corporativa.
 • Millora la imatge corporativa i la reputació.

A més, l’organització col·labora en l’assoliment de l’ODS 5 “Igualtat de gènere”.

 

4. LA IMPORTÀNCIA DE L’ÀMBIT AMBIENTAL EN LA GESTIÓ DE L’RSC: NOU INFORME DE L’ONU ALERTA DEL PERILL D’EXTINCIÓ D’UN MILIÓ D’ESPÈCIES

La Plataforma Intergovernamental Científico-Normativa sobre Diversitat Biològica i Serveis dels Ecosistemes (IPBES, per les seves sigles en anglès), que és un organisme independent impulsat per l’ONU, acaba de publicar un Informe d’Avaluació Global que evidencia el deteriorament de la biodiversitat i del perill del model econòmic actual per la vida d’un milió d’espècies animals i vegetals.

L’informe científic, de més de 1.800 pàgines i elaborat per més de 400 persones expertes de 50 països, identifica els cinc fenòmens impulsors directes dels canvis en la naturalesa amb un major impacte relatiu global.

 • Els canvis en l’ús de la terra i el mar.
 • L’explotació dels organismes, siguin animals o vegetals.
 • El canvi climàtic. Sobre el canvi climàtic, l’informe posa de relleu que és el fenomen impulsor el qual el seu impacte creix a major velocitat.
 • La contaminació, l’informe considera molt important l’augment de generació de residus plàstics, entre altres.
 • I per últim, les espècies invasores.

Aquest nou toc d’atenció per part de l’ONU, posa en relleu la importància de l’àmbit ambiental en la gestió de l’RSC de les organitzacions. En aquest sentit, a continuació enumerem algunes iniciatives que les organitzacions poden portar a terme, per tal de millorar el seu impacte ambiental i ajudar a reconduir la situació de la biodiversitat en l’àmbit global:

 • Adherir-se al Programa d’Acords Voluntaris de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
 • Adherir-se al Programa Compensacions Voluntàries de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
 • Implantar la ISO14001.
 • Treballar la innovació responsable sota criteris d’Economia Circular.
 • Fomentar la mobilitat sostenible, mesures d’eficiència energètica i de gestió responsable del consum d’aigua i altres recursos.
 • Fomentar l’acció social o el voluntariat corporatiu amb entitats que es dediquin a la millora i la cura del medi ambient.

 

5. EL PROGRAMA “EMPRESES RESPONSABLES DE BARCELONA” IMPULSAT PER BARCELONA ACTIVA QUE GESTIONA INGENIERÍA SOCIAL ARRIBA A LA SEVA 3ª EDICIÓ

El Programa “Empreses Responsables De Barcelona” està pensat perquè les PiMEs puguin dissenyar una estratègia d’RS transversal en tots els àmbits a través d’un Pla. La formació combina 7 sessions de formació de 3,5 hores amb 5 sessions d’un total de 12 hores d’acompanyament individualitzat per empresa.

Les hores d’acompanyament individualitzat tenen per finalitat co-crear entre els participants i els consultors d’Ingeniería Social els següents documents: Diagnosis d’RSC, Pla d’Acció en RSC i un Pla de Comunicació en RSC. Aquests documents s’elaboren de manera totalment personalitzada a les necessitats i prioritats de les organitzacions participants.

Actualment, s’està finalitzant la 3a edició i ja són més de 45 les empreses que hi han participat d’una gran varietat de mides i sectors, i han aconseguit iniciar-se en el camí de la gestió socialment responsable.

Aquelles organitzacions que puguin estar interessades a participar, hauran d’estar atentes i no perdre’s la següent edició, la qual està prevista que comenci el proper mes d’octubre.

 

6. PARTICIPA EN EL CONCURS PER A EMPRESES DE LA SETMANARSC 2019 I COMPARTEIX L’IMPACTE DE LA TEVA RSC

La 10ª Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya es posa en marxa i ho fa un any més amb un concurs on les empreses compromeses amb l’RSC podran fer visibles les seves iniciatives.

Si sou una empresa compromesa amb la responsabilitat social i voleu posar de relleu el vostre esforç per implantar models de gestió ètics, establir bones practiques i fomentar el desenvolupament sostenible, aquesta és la vostra oportunitat!

La Setmana RSC 2019 presenta el concurs ‘Comparteix l’impacte de la teva RSC’ dirigit a tot tipus d’empreses, entitats i organitzacions que vulguin compartir els seus projectes RSC relacionats amb els ODS.

Per l’edició d’enguany del concurs s’han fixat cinc categories diferents i la data límit per presentar els vostres projectes serà el proper 10 de setembre de 2019.

Podeu consultar las bases del concurs i tots els detalls en la web oficial de la SetmanaRSC 2019: https://bit.ly/2KnsS0g

 


 

PROJECTES DESTACATS INGENIERÍA SOCIAL AL DARRER MES

 • Auditories sistemes de gestió ètics: Aigües de Barcelona, Lirecan
 • Pla estratègic RSC i grups d’interes: Tusgsal, Hospital Vall Hebron, Ajuntament d’igualada
 • Programa Barcelona Activa assessorament a pimes
 • Formació a personal tècnic Aj. Barcelona en RSC
 • Memòries sostenibilitat: Grupo Festina, Borges International group, Sagales, Comsa, Ematsa, Vidrieries Rovira
 • Verificació Reporting no financer: Grupo Ucalsa, Grupo Iturri.
 • Plans Igualtat: Tibidabo, Moehs, IVI, Aj. La Bisbal d’empordà, Aj. Bigues i Riells, Calella
 • Compliance i bon govern corporatiu: Grup Beaumanoir Spain, Consorci Social i Salut de Catalunya.
 • Oficina tècnica seguiment RSC i pla estratègic: Generalitat Catalunya – Portal RSCat; Barcelona Activa, Omplim, Ohl Servicios, Kernpharma.
 • Oficina tècnica seguiment Igualtat: Llibreries Laie, Fundació APIP-ACAM

 

SENSIBILITZACIÓ I CONSCIENCIACIÓ

Nelson Mandela és encara avui en dia un exemple de persona que va lluitar per fer del món un lloc millor, més just i més lliure.

El 18 de juliol, dia del seu naixement, l’ONU convida a celebrar el Dia Internacional de Nelson Mandela i contribuir amb petits gestos a millorar la seva comunitat. Si ets una empresa i vols celebrar aquest dia, et proposem les següents bones pràctiques:

 • Organitzar un taller de sensibilització entre la plantilla sobre Drets Humans.
 • Organitzar una campanya de sensibilització i conscienciació per eliminar el racisme.
 • Col·laborar amb alguna entitat que es dediqui a la integració de persones immigrants o refugiats realitzant una donació.
 • Altres mesures que pots dur a terme tot l’any:
  • Realitzar un Pla d’Igualtat i Diversitat.
  • Elaborar una Política de Gestió de la Diversitat.
  • Impartir formacions relacionades amb els beneficis de la Diversitat en una organització.

 

Conflictes bèl·lics, repressió, pobresa, canvi climàtic, etc. Són molts els motius que obliguen a fugir de les seves cases a milions de persones desplaçades i refugiades arreu del món.

El 19 d’agost l’ONU convida a celebrar el Dia Mundial de l’Assistència Humanitària per rendir homenatge a totes aquelles persones treballadores que arrisquen les seves vides traslladant ajuda humanitària a altres, així com per donar suport a les persones afectades per alguns dels motius mencionats al paràgraf anterior i que s’han vist obligades a fugir de la seva terra. Si ets una empresa i vols celebrar aquest dia, et proposem les següents bones pràctiques:

 • Organitzar accions de voluntariat corporatiu dirigides a col·laborar amb entitats que es dediquin a prestar assistència humanitària, tant als “llocs d’origen” del conflicte, com a persones refugiades i immigrants que es trobin entre la comunitat local.
 • Realitzar donació de fons i/o articles de primera necessitat a entitats sense ànim de lucre que es dediquin a assistir a les comunitats afectades per les emergències humanitàries.
 • Altres accions que pots dur a terme tot l’any:
  • Fomentar la contractació de persones en col·lectius de risc d’exclusió, concretament persones immigrants i persones refugiades.
  • Col·laborar amb alguna entitat sense ànim de lucre que es dediqui a assistir a comunitats afectades per les emergències humanitàries, donant un % dels beneficis de l’activitat, de productes, de serveis, de salaris, etc.

 

 

No et pots perdre

Taller informatiu gratuit:

Soc una organització de més de 50 treballadors/es?   M’interesa!

04/09/2019 a las 13:00h. Nous requeriments d’Igualtat a les empreses

Lloc Rambla Catalunya, 78 1º2ª de Barcelona

Soc una organització de més de 250 treballadors/es?   M’interesa!

05/09/2019 a las 13:00h. Nous requeriments de Reporting No financer, quins indicadors tinc que mesurar que em demanaran a la verificació?

Lloc Rambla Catalunya, 78 1º2ª de Barcelona

 

Share