Els valors per un “Post-Coronavirus” més inclusiu, igualitari i sostenible

Des de ja fa anys, es parla de que les empreses i organitzacions desenvolupen la seva activitat en un context on l’únic que és constant és el canvi. El sociòleg i filòsof Polonès Zygmunt Bauman va definir el període històric actual com “la modernitat líquida”: La societat viu en un sistema fluid i volàtil, on domina la incertesa i els canvis se succeeixen de manera vertiginosa.

En aquest context de modernitat líquida on tenim uns índexs de desigualtat creixents i diverses crisis ambientals com el canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat o els plàstics d’un sol ús, el virus COVID-19 ha evidenciat la fragilitat de l’equilibri mundial, provocant una crisi de salut pública amb repercussions econòmiques i socials a nivell mundial.

Així doncs, després d’un mes de març on més de la meitat de la població mundial ha viscut sota mesures de confinament i els països han patit la mort de desenes de milers de persones i centenars de milers d’afectats, la ciutadania i el teixit empresarial es pregunten com serà el món “Post-Coronavirus” i si realment aquest és un punt d’inflexió històrica.

Cal un canvi per esdevenir un món més just, igualitari i sostenible

Són molts els intel·lectuals, economistes, empresaris, polítics i filòsofs que vaticinen un canvi de cicle, i identifiquen aquest moment històric com una oportunitat per esdevenir un nou món més just, igualitari i sostenible.

Les empreses, moltes de les quals ja estan aportant el seu granet de sorra en la lluita contra la COVID-19, tenen la capacitat de participar d’aquest canvi, i ser-ne protagonistes, però per a fer-ho, hauran de desenvolupar la seva activitat econòmica des dels següents valors:

Col·laboració:

Les aliances entre el sector privat, el sector públic, entitats del tercer sector i la ciutadania són crucials per doblegar la COVID-19. En el futur col·laborar serà igual de necessari per a sumar forces i afrontar els reptes econòmics, socials i ambientals que vindran, i superar-los amb èxit.

Solidaritat

Cada dia multitud d’empreses i persones voluntàries s’uneixen a les autoritats sanitàries i entitats socials per ajudar en la lluita contra el virus, sobretot per ajudar a aquelles persones més vulnerables. La solidaritat continuarà sent essencial per assegurar que ningú es quedi enrere en la sortida de la crisi.

Esforç

Personal sanitari, treballadors/es socials, persones transportistes, mossos/es de magatzem, cuidadors/es de persones dependents, reposadors/es, caixers/es i moltes altres persones que treballen fins a l’extenuació per garantir els serveis essencials, malgrat exposar-se al contagi. S’esforcen situant la vida al centre, i si el que volem és un futur on la vida i les persones se situïn al centre de les decisions i de les organitzacions, aquest repte també requerirà l’esforç de tots: empreses, entitats, sector públic i ciutadania.

Creativitat i innovació social

El moviment “Maker” que ha aconseguit crear proteccions i EPIs amb impressores 3D i en xarxa per al personal sanitari, empreses del sector de l’automòbil fabricant respiradors per les UCIs. La creativitat i la innovació social com a pilar fonamental per respondre als reptes econòmics, social i ambientals futurs.

La sostenibilitat ambiental

El confinament i la hivernació de l’economia han reduït les emissions de GEH i la contaminació atmosfèrica, s’han vist animals salvatges voltant per les ciutats, prop de ports i aeroports, s’ha reduït la generació de residus… i ens han mostrat que la sortida de la crisi de la COVID-19 ha de ser des de l’aposta en la lluita contra el canvi climàtic, l’economia circular i el respecte a la biodiversitat.

Podríem anomenar altres valors que també jugaran un paper important en el futur com la transparència, la igualtat de gènere, l’ètica empresarial, la coherència, etc.

L’important però, serà que les empreses no oblidin la importància de la seva responsabilitat social, treballin des dels valors i tinguin la voluntat de continuar contribuint al desenvolupament sostenible de la societat i el planeta, per sortir de la crisi mundial on ens trobem immersos.

Un moment clau per integrar l’RSC

L’equip d’Ingeniería Social, amb una experiència de més de 12 anys treballant per al desenvolupament sostenible, ens oferim per acompanyar les organitzacions a incorporar criteris socials i medi ambientals en les seves polítiques i així, entre totes, aprofitar per a fer d’aquest moment històric una oportunitat real per a construir un nou món més just, igualitari i sostenible.

Share