Com afectarà la COVID-19 als ODS?

Les mesures de confinament adoptades pels governs dels diferents països del món, per preservar la salut de les persones i evitar la propagació de la pandèmia mundial causada per la COVID-19 afectaran l’economia mundial, i causaran, la que es preveu que serà una de les més greus, si no la més greu crisi econòmica de la història.

L’FMI en el seu últim informe de perspectives econòmiques mundials titulat “El gran confinament”, calcula que, d’acord amb estimacions i hipòtesis optimistes, el PIB mundial caurà un 3%, molt més que a la crisi financera del 2009 on, segons dades de la mateixa entitat, el PIB mundial va caure un 0,1%.

Com afectarà la crisi a l’assoliment dels ODS?

En aquest context, resulta evident pensar que la situació afectarà també a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Precisament, les Nacions Unides van presentar l’informe: “Responsabilitat compartida, solidaritat global: una resposta als impactes socioeconòmics de la COVID-19”, del qual es desprenen les següents conclusions més rellevants:

ODS 3: Salut i benestar

La COVID-19 està impactant sense pietat a l’ODS 3 “Salut i benestar”, amb un efecte devastador sobre els sistemes sanitaris de tot el món i emportant-se per endavant desenes de milers de vides.

ODS 8: Treball decent i creixement econòmic

L’ODS 8 “Treball decent i creixement econòmic” es podria identificar com el segon ODS més damnificat, les dades són molt preocupants, per exemple, als EE.UU. més de 16 milions de persones van perdre el seu lloc de feina en només vint-i-un dies, entre el 15 de març i el 6 d’abril.

ODS4: Educació de qualitat

Es calcula que 850 milions de nens estan sense escola per culpa del confinament, i tot i que, en alguns casos s’estan implementant mesures per garantir el dret a l’educació dels més petits oferint l’educació en línia, els sistemes educatius de la immensa majoria de països del món no poden garantir que totes les nenes i nens puguin accedir-hi, fent trontollar l’assoliment de les metes incloses a “l’ODS 4 Educació de qualitat”.

ODS 5: Igualtat de gènere, ODS 1: Fi de la pobresa i ODS10: Reducció de les desigualtats

En aquest mateix sentit, l’ODS 5 “Igualtat de gènere” s’està veient molt afectat, ja que són les dones un dels col·lectius més impactats per la pandèmia, així com L’ODS 1 “Fi de la pobresa” i l’ODS 10 “Reducció de les desigualtats”, ja que seran als col·lectius de persones amb una renda més baixa sobre els quals recaurà amb més duresa, l’impacte econòmic negatiu i la pèrdua de llocs de treball.

Els ODS mencionats són els que s’estan veient més afectats, però malauradament tots patiran d’una forma o altra. Ara més que mai, les administracions, empreses i ciutadania han de continuar avançant i contribuint en la línia que marca l’Agenda 2030, per tal que la sortida a la crisi de la COVID-19 sigui la més inclusiva i sostenible possible.

Un moment clau per integrar l’RSC

L’equip d’Ingeniería Social, amb una experiència de més de 12 anys treballant per al desenvolupament sostenible, ens oferim per acompanyar les organitzacions a incorporar criteris socials i medi ambientals en les seves polítiques i així, entre totes, aprofitar per a fer d’aquest moment històric una oportunitat real per a construir un nou món més just, igualitari i sostenible.

Share