Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya

La 8a Setmana de l’RSC congrega més de 1.000 participants

Més de 1.000 alts càrrecs, professionals i ciutadans interessats en la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) d’empreses, entitats i administracions públiques han participat en la 8a edició de la Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya, que va començar dimarts 14/11 i ha acabat dissabte 18/11.

Gairebé 60 empreses i entitats han participat activament en alguna de les activitats programades. Les jornades de portes obertes d’entitats i empreses, les accions programades de voluntariat corporatiu i tallers de sensibilització a l’aire lliure han despertat l’interès tant de professionals de l’RSC com de la ciutadania. Les conferències de grans empreses, pimes, entitats i administracions públiques sobre bones pràctiques, resultats d’estudis i projectes innovadors en els àmbits social, ambiental o econòmic, així com la fira d’empreses i entitats, han congregat a gairebé 500 experts del sector.

La Setmana de la Responsabilitat Social és l’esdeveniment anual més important d’aquest sector a Catalunya. La consultora especialitzada Ingeniería Social i l’Associació +Responsables són els principals organitzadors de l’esdeveniment, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i ‘La Caixa’.

La comunitat de professionals de l’RSC a Catalunya s’ha trobat un any més, i ja en van 8, en el marc de la Setmana de la Responsabilitat Social, que s’ha desenvolupat en diversos espais de Barcelona durant 5 dies. La directora d’Ingeniería Social, Elena López, fa un balanç positiu de l’edició d’enguany. López recalca que “la Responsabilitat Social Corporativa està cada cop més estesa de manera transversal entre les empreses, ja siguin grans, mitjanes o petites, que la integren en la seva estratègia i els seus processos. A més a més, també s’està estenent entre les entitats sense ànim de lucre i les administracions públiques, conscients que són també organitzacions amb treballadors i treballadores i que tenen una responsabilitat de cara a la societat més enllà de la causa que defensen o de les tasques de gestió que tenen assignades”.

Conferències d’empreses i entitats i fira de proveïdors i serveis d’RSC

Els dos primers dies es van centrar en conferències que van tenir lloc al Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (dimarts) i a l’Arxiu de la Corona d’Aragó (dimecres). Grans empreses com Caprabo, Henkel, Metro de Madrid, Grup Sorigué o Cafès Novell, juntament amb el programa Incorpora de La Caixa, pimes com Pensium o Softmachine, entitats com el Banc dels Aliments o el Gran Teatre del Liceu i administracions públiques, com l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Barcelona van compartir els seus projectes d’RSC, les seves bones pràctiques i resultats d’estudis, com el que ha realitzat Activa Mutua amb Ilunion i que desmenteix un vincle entre discapacitat i absentisme laboral. Gairebé 30 empreses, entitats i administracions públiques van participar activament en les conferències, que també van despertar gran interès a Twitter amb més de 52.000 impressions.

El primer dia també es va organitzar per primer any una fira d’empreses i entitats que ofereixen serveis en RSC, com consultoria, programes de voluntariat corporatiu o productes de benestar per treballadors. D’altres participants van presentar alguna de les seves iniciatives, com el Pacte del Temps de la Xarxa Nust de l’Ajuntament de Barcelona.

També es va fer entrega de l’Etiqueta Responsable, que atorga l’Associació +Responsables a les empreses i entitats amb un fort compromís en RSC. Unes 40 empreses van recollir el certificat en l’acte d’aquest any.

Jornada de portes obertes, accions de voluntariat corporatiu i tallers a l’aire lliure

Després dels dos dies de conferències, les activitats de dijous es van centrar en accions de voluntariat corporatiu a les seus de les entitats acollidores. Divendres es va fer una jornada de portes obertes a les oficines de les més de 30 empreses i entitats que hi van participar. I finalment dissabte s’han organitzat als Jardinets de Gràcia tallers a l’aire lliure per sensibilitzar la ciutadania sobre temàtiques socials i ambientals.

Aquesta activitat ha tancat la 8a edició de la Setmana de l’RSC, que tornarà l’any que ve per aplegar a la comunitat de professionals i a les persones interessades en la responsabilitat social d’empreses, entitats i administracions públiques.